Cursus biologisch/ dynamisch moestuinieren

De Arena als moestuin:

Stel je, je moestuin eens voor als een Arena, een door zitplaatsen omsloten gecultiveerd terrein. En daar op en in het midden terrein, de door jou zorgvuldig verzorgde en opgekweekte pupillen die moeten vechten tegen een (opper)machtige tegenstander. Jij zit als een keizer op je troon, te midden van het gewone volk en moet na afloop d.m.v. een duim, beslissen of de pupil mag blijven leven of ter plekke sterven. Maar als je een verkeerde beslissing neemt, krijg je onherroepelijk gemor van het volk. Ziehier, een bloemlezing van de moderne tuinman welke probeert zijn eigen gezonde voedsel te verbouwen, dwars tegen alle vooringenomen standpunten en overtollige bagage in. Een klassieke moestuin is een Arena, een slagveld waar dagelijks strijd geleverd moet worden tegen pretadoren, onkruiden, weersinvloeden, schimmels en ander kommer en kwel. Waar ieder jaar met veel geweld de grond zo nodig gekeerd moet worden. Waar chemische producten met zeer kwalijke residuen, rijkelijk verspreid moeten worden. Waar een moestuin alleen noest werken is en men het oog voor de natuur mist, dat alleen maar geweld aan doet en de harmonie ver te zoeken is. Waarom zou je biologisch gaan telen, als dat minder per ha opbrengt? Waarom zou je rekening houden met de kosmische krachten van de natuur? Waarom zou je rekening houden met onze MOEDER aarde? Waarom zou je rekening houden met je eigen gezondheid? WAAROM? Omdat het ook anders kan, met dezelfde opbrengst, rekening houdend met de kosmos, uitgaande van onze aarde en geen ziekmakende bestanddelen.

Wat als het ook nog (veel) beter smaakt, de (teel)grond er rijker van wordt, je er minder werk aan hebt, de kosten gehalveerd worden en je veel bewuster en daardoor gezonder gaat leven in harmonie met de natuur. Daar gaat deze cursus Biologisch/Dynamisch moestuinieren over, het wordt geen lezing, maar meer een vertelling over het leven, kijken en bewerken van een klein stukje aarde. De vertelling wordt ondersteund door een PowerPoint presentatie gemaakt in "The Hidden Garden", een Biologische /Ecologische tuin in de kop van Noord-Holland en bestaat uit twee avonden theorie en een dagdeel praktijk in bovengenoemde de tuin. U krijgt een syllabisch (naslagwerk) van de cursus tijdens de eerste les uitgereikt. Koffie/thee/water is gratis tijdens de cursus. Theorie: Van ; 20.00 tot 22.30, de datum 28 februari en 14 maart 2018. Waar: ATV Texelstroomlaan Den Helder. Praktijk: Dagdeel/middag/avond; locatie "The Hidden Garden"te van Ewijcksluis. De exacte dag(en) worden tijdens de laatste cursusavond bepaald en is afhankelijk van de fenologische kalender. Kosten: 45,- euro ; Voorleden Groei & Bloei 35,- euro, over te maken op bankrekening. nr.NL31RABO0157582302, t.n.v. Groei & Bloei afd. Schagen. Opgeven: Voor 14 februari bij sgp.kranenburg@gmail.com Info: Voor meer informatie, zie onze website; info@schagen.groei.nl Na opgave en overmaking van het verschuldigde bedrag, staat u ingeschreven. Vergeet niet u mailadres te vermelden. Er is een limiet aan het aantal deelnemers (ca20). Een ieder krijgt via de mail, ruim van te voren nog bericht van mij. Simon Kranenburg.

Een gezellige club cursisten aan de slag.

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien